Varje år publicerar den amerikanska miljöorganisationen, Environmental Working Group, en lista över de tolv livsmedel som innehåller mest bekämpningsmedel. Det gäller för USA men med en global marknad är det liknande tendenser i Europa.
Dessa livsmedel med mest bekämpningsmedelsrester kallas för ”The dirty dozen” – eller ”det smutsiga dussinet”. Genom att äta ekologiska varianter av dessa grönsaker och frukter istället för konventionellt odlade kan man undvika de grönsaker med mest bekämpningsmedelsrester.
Och många av dessa är grönsaker som du kan odla i ditt eget växthus och på så sätt undvika både transporter och bekämpningsmedel.
Undersökningar visar att människor som äter ekologiska produkter har en lägre nivå av fosfororganiska bekämpningsmedel i sina kroppar.
2017 års lista med “the dirty dozen” var:
Strawberries
Spinach
Nectarines
Apples
Peaches
Pears
Cherries
Grapes
Celery
Tomatoes
Sweet bell peppers
Potatoes
https://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php
No comments yet.