Att välja växthus
Det finns mycket att tänka på när man ska välja växthus. Här hjälper vi dig med de vanligaste frågeställningarna och ger tips på vad man ska tänka på när man väljer växthus.
Den första frågeställningen är oftast hur stort ska växthuset vara.
Här är det naturligtvis användningsområdet och tillgänglig yta i trädgården som avgör.
Växthus för hobbyodlaren finns från några få kvadratmeter upp till tiotals kvadratmeter.
Vill man bara ha ett par tomatplantor räcker det naturligtvis med ett litet växthus, t.ex. ett växthus som monteras mot en solig vägg. Men det blir lättare att sköta om växterna och de trivs också bättre om man har möjlighet att ha lite luft kring varje planta. Några stolar att sitta på kan också vara skönt, så om man har plats i trädgården och om plånboken tillåter kan man gärna kosta på sig några extra kvadratmeter om man är osäker på storleken.
Det leder oss in på nästa frågeställning. Priset. Naturligtvis är kostar växthusen mer ju större de blir p.g.a. ökad materialåtgång. Det är också ofta utifrån storleken i kvadratmeter som novisen jämför olika växthusmodeller och handlare. Det blir dock en väldigt klumpig jämförelse eftersom det är många andra saker som avgör. Växthusets höjd har också betydelse. Dels för bekvämligheten, men också för att en större volym ger en bättre luftcirkulation och ett bättre odlingsklimat.
Även materialet kan skilja sig mycket mellan olika växthushandlare. Lågprisalternativen har ofta 3mm tjockt vanligt glas, medan exklusivare modeller kan ha t.ex. 4mm tjockt härdat glas, s.k. säkerhetsglas. Det härdade glaset spricker inte i vassa skärvor som vanligt glas, utan dels är det mycket mer hållbart och slagtåligt men om det ändå skulle gå sönder så smulas det sönder utan att ge vassa skärvor.
Ännu bättre isoleringsförmåga har väggar av polykarbonat, s.k. kanalplast. Även här finns det olika tjocklek att välja på alltifrån 4mm kanalplast upp till 10mm som ger en bättre isoleringsförmåga och passar bra om man vill förlänga odlingssäsongen genom tillskottsvärme på våren eller hösten eller vid frostrisk.
Kanalplasten har också den fördelen att det filtrerar bort en del av solens skarpa strålar, men vid dåliga ljusförhållanden är risken att det blir för lite av solens strålar för att växterna ska trivas. En gyllene medelväg är att ha glas i sidorna och polykarbonat i taket.
Sedan är det naturligtvis också det estetiska som avgör. Många tycker att det genomskinliga glaset är mer estetiskt tilltalande. Om man ska använda växthuset som ett uterum för fikapauser och avkoppling är det naturligtvis fint att kunna titta ut, och det är också vackert att kunna se in på de prunkande odlingarna, men om man har tänkt sig växhuset som en kombinerad odlingsyta och redskapsförråd kanske man vill minimera insynen.
Det finns också olika former av växthus. Det enklaste och vanligaste är naturligtvis den fyrkantiga rektangeln, men det finns både sex- och tiokantiga växthus på marknaden. Dessa blir då mer som ett lusthus för odling eller avkoppling och fungerar bra om man har ett cirkulärt ytrymme där växthuset ska placeras.
Vad det gäller stommen så är det vanligast med anodiserad aluminium, men om man bygger själv så kanske man gör stommen av trä. För den som väljer aluminum kan man ofta också välja om man vill ha den målad. De vanligaste färgerna är antracitgrå eller grön. Det blir naturligtvis dyrare, framförallt då profilerna måste skyddas mot att nöta I varandra vid transport för att undvika att färgen nöts. Ett alternativ är att själv måla profilerna till sitt växthus. Det är inte så svårt som det låter och blir billigare än att köpa färdigmålade profiler.
Som synes finns det många faktorer att ta hänsyn till så fundera över vad du vill kunna använda ditt växthus till och välj utifrån det.