Växthus jämföra pris

Det kan ofta vara svårt att jämföra priset mellan olika växthusleverantörer. Naturligtvis kan man jämföra pris per kvadratmeter odlingsyta, men även höjden kan skilja sig åt vilket är avgörande för bekvämligheten och odlingsklimatet.
Dels skiljer sig modellerna åt, men även kvaliteten och tjockleken på glas och kanalplast skiljer sig åt. När det gäller glas så kan det antingen vara vanligt glas eller härdat glas, s.k. säkerhetsglas. Det härdade glaset går inte sönder lika lätt och är mer slagtåligt, och om det ändå skulle krossas så smulas det sönder till glaskross och ger inga vassa skärvor som vanligt glas gör. Så det är stor skillnad I kvalite och hållbarhet på t.ex. 4mm härdat glas och 3mm vanligt glas.
Även kanalplastens tjocklek varierar mellan olika modeller. Ofta från 4mm upp till 10mm. Ju tjockare glas eller polykarbonat desto bättre isoleringsförmåga, men naturligtvis också högre pris.

Det kan också skilja sig vad som ingår i det priset som butikerna anger. Ibland ingår en sockel att montera växthuset på och ibland måste den köpas till separat eller så kan man själv välja att bygga en sockel av trä, lecablogg eller sten. Om man placerar växthuset på plattor för att enbart odla I krukor eller använda det som en inglasad uteplats kanske man inte ens behöver en sockel.

Titta också på om frakten är inkluderad eller om den tillkommer. Ett växthus, speciellt med glasväggar är tungt och det kan bli dyrt och omständigt om man själv ska frakta hem växthuset.

Storlek på växthuset
Det kan vara svårt att avgöra hur stort växthus man har användning för. Fundera över om du enbart vill ha det som odlingsyta eller om du även vill få plats med ett litet bord och några stolar för att kunna sitta och ta en fikapaus. Genom att välja ett stort växthus kan det ofta fungera I dubbelt syfte. Man får både plats med växterna och ett utrymme att sitta och slappna av på. Ett större växthus ger också bättre luftcirkulation vilket ger ett bättre odlingsklimat. Så det är helt klart att rekomendera en större modell jämfört med två små, såvida man inte har några växter som absolut inte får komma i kontakt med varandra. Det blir också billigare, då priset per kvadratmeter odlingsyta ofta sjunker ju större modell man väljer. Men det är många andra faktorer än odlingsytan som är avgörande.