Växthus tillhör lantlivet

Glashusen har varit en återkommande annonsör i tidskriften lantliv under hela 2015. Och man ser hur ett växthus förgyller livet på landet. I lantlivs höstnummer nr 9 2015 framgår det att alla de intervjuade personerna i tidningen har ett växthus.

Dels är det Linda och Jonas Schilén där Linda är trädgårdsmästare och konstnär med ateljé i växthuset på Överjärva Gård i Solna.
Efter 16 år som flygvärdinna längtade Linda efter något mer jordnära. Något mer kreativt där man får arbeta med händerna. Så hon utbildade sig till trädgårdsmästare och familjen köpte ett renoveringsobjekt i ett äldre villaområde i Sundbyberg.  Dessutom jobbar hon som föreläsare och bloggar på uterummet.se

lindas atelje

Linda Schilén i växthuset som också fungerar som atelje. Bild från uterummet.se

 

Johanna och Johan Blumenthal intervjuas också i samma nummer och berättar i sin tur att det nya växthuset på tomten i Dalby på landet utanför Uppsala införskaffades för att de ville ha plats att odla mer på, men även för att kunna sitta på hösten och dricka ett glas vin och umgås.  I Dalby har de hittat sitt drömhus, inbäddat i grönska, men bara en kvarts bilfärd från centrala Uppsala och en halvtimmes bilfärd från centrala Uppsala. Och ett växthus införskaffades naturligtvis till deras drömgård.

Även keramikern Eva Bergvall på Berga gård på Färingsö i Mälaren intervjuas. På gården lever hon ett liv där jobb och fritid flyter ihop, och där flera generationer lever tillsammans. Eva är uppväxt på Berga och bor i ett rött hus med vita knutar tillsammans med sambon Andreas Hedenskog och sönerna Axel och Ivar.  I ett närliggande hus bor föräldrarna och i ett tredje hennes bror med fru och barn, i ett fjärde femte och sjätte bor fastrar och kusiner och så vidare.  På gården finns fruktträdgårdar, grönsaksodlingar, ängar med betande hästar och så naturligtvis ett växthus som Evas bror och föräldrar byggt ihop.

Även krönikören Petra Aschberg skriver om sitt nya liv på landet, med får, höns och odlingar.  Däribland ett växthus med tomater, chile och auberginge.  Hon skriver att bryta upp från den vanliga vardagen och flytta ut på landet är en dröm hon haft hela sitt liv. Och efter en mörk inledning utan gatlyktor och med skrämmande ljud har nu har hon hittat sin speciella plats på jorden. Med djur, odlingar och ett växthus.

Det sista trädgårdsreportaget i samma nummer av lantliv handlar om odlingskooperativet “Under tallarna” i Järna som grundades av Robin Och Ossian Tidblom. Här kombinerar man egenodlad mat med konstnärligt skapande, gemensam ekonomi och goda relationer.  Här odlar man för husbehov. Inte bara grönsaker utan även pärlhöns och bin har sin plats i kooperativet. Och ett snart färdigställt växthus som ska förlänga odlingssäsongen genom förkultivering och uppdrivning av plantor och odling av diverse bladgrönsaker och plantor.

Och bland annonserna i slutet av tidningen finns glashusen.se med för den som ännu inte har skaffat ett växthus.