Verktyg för att montera växthus från glashusen.se

Den som är normalhändig kan själv montera ett växthus från glashusen.se

Vid vissa moment, särskilt på de större modellerna underlättar det om man är två personer.  Vidare är en trappstege bra att ha. Om man är två och jobbar kan båda ibland behöva komma upp en bit, men ofta räcker det att den ena står på en stol eller liknande så att det räcker med en stege.

Växthuset monteras med muttrar och det underlättar om man har en fast nyckel storlek 10. Ytterligare en nyckel behövs för att hålla emot bulten t.ex. när man monterar sockeln, men där går bra att använda en skiftnyckel.

Man har också användning för ett långt vattenpass när man ska se så att sockeln är vågrät. Ett långt måttband kan också vara bra att ha för att kontrollera att hörnen är vinkelräta genom att mäta att diagonalerna är lika långa, men har man inget långt måttband kan man kontrollera att längderna är lika med ett snöre.

När man ska skruva ihop fönster och dörrar används en torx storlek 25. Dessa är ganska hårda att skruva, då skruven ska äta sig in i ett aluminiumspår, vilket ger en stabil konstruktion. Därför kan det vara värt att skaffa en fast torx-mejsel eftersom mejslar med bits ibland blir lite mer svårjobbade.

torx

torx (t25)

Om man har valt glas i sidorna underlättar en glaslyft, som du kan beställa samtidigt som du gör din växthusbeställning, arbetet väsentligt.

glaslyft

glaslyft

Arbetshandskar, kryssmejsel och vanlig skruvmejsel är också bra att ha men det brukar finnas i de flesta verktygslådor. Vanligtvis glider delarna lätt på plats men om man någon gång behöver använda lite våld kan en gummiklubba rekomenderas istället för en vanlig hammare för att skona ev. lack. Tejp kan också komma till användning. Inte för själva monteringen naturligtvis, men ibland ska man föra in extra bultar i metallprofilernas spår, som sedan ska användas för att fästa t.ex. fönsterprofilerna, och då kan man tillfälligt sätta en bit tejp nedanför bulten så den inte glider ut ur skenan. Om man under montering använder ett stag, t.ex. en pinne för att stödja upp väggarna kan det också vara bra att fästa dessa med lite tejp.

Här kan du se ett hopklipp från när vi monterar en av våra större modeller, den sexkantiga modell solliden 13 m2.