Skapa en odlingsbädd runt växthuset

Det är en glädje att kunna sätta igång och odla i växthuset när man väl har monterat färdigt växthuset. Inne i växthuset blir det ett varmt klimat och det finns många växter som trivs där.

För den som känner att odlingssytan snabbt tar slut så är ett tips att skapa en odlingsbädd runt växthuset. Fördelarna är många. Förutom att man får mer odlingsyta så är detta en plats där många växter trivs. Det är lite skyddat genom att växthusväggen står intill. Det blir också lite extra värme som strålar ut från växthuset och framförallt om man har en liten mur eller sockel i bottnen på växthuset så värms denna upp av växthusets värme på dagen och avger lite värme runtom under natten. Det gör att odlingsbädden runt växthuset är lite bättre frostskyddad än många andra platser i trädgården.

Det är också lättare att täcka växter runt växthuset för att skydda mot frost eller skadedjur.

Och de olika sidorna ger i sig lite olika odlingsförhållanden beroende på om det är söder- öster- väster- eller norrläge, så man kan välja sida beroende på om växten vill ha direkt sol eller lite mer skyddad miljö.

Sist men inte minst blir odlingsbädden runt växthuset en lite extra skyddande barriär som håller kvickrot och andra ogräs som lätt sprider sig genom utskott under marken borta från växthuset.

Man kan med fördel sätta upp en kant runt odlingsbädden runt växthuset, vilket ser snyggt ut och som i sin tur hindrar gräset från att ta sig in i odlingsbädden.

Lycka till med odlingarna. Både i och utanför växthuset.