Goda råd kring växthus

Goda råd om växthus

Vilken glädje man kan få av ett växthus. Möjligheten att kunna odla och skörda sina egen frukt så som paprika, meloner, vindruvor mm är oslagbar. I ett frostfritt växthus kan man också övervintra flera växter.

 

Vilken typ av växthus ska man välja?

Växthus finns i många olika modeller, utförande och prisläge. Vilken man ska välja måste avgöras av var det ska placeras, hur man tänkt använda det och vad det får kosta. Innan du skaffar ett växthus till din trädgård måste du först vara säker på var den ska stå och att ytan är rätt att bygga på, finns det tillräckligt med ljus och är marken plan etc. Dessutom är det viktigt att du får bygga växthuset på den plats du har valt.

En vanlig storlek på växthus är mellan 5 och 15 m2. Med traditionella växthus är det bättre med 10m2 är än 5m2 eftersom man ska kunna stå och vända sig när man jobbar i växthuset. Därför har vi tagit fram väggväxthuset (modell 300) som har en bra höjd och är rymlig för sin litenhet. Klimatet blir också bättre i ett större växthus.

Takhöjden är viktig. Man ska kunna stå rak i mitten och taket måste luta så att snön kan glida av. Långsidorna får heller inte vara så låga att det blir svårt att komma åt plantorna.

Det finns många olika material att bygga sitt växthus av. Konstruktioner av aluminium med glas eller isolerande polykarbonatplattor är vanligast. De är relativt underhållsfria.

 

Luftning

Avgörande för odlingsresultatet är att växthuset kan luftas ordentligt, oavsett vad det är för typ av växthus.

Går det inte att lufta växthuset ordentligt kan det bli för varmt för plantorna som då inte växer utan rentav dör. Luftningsmöjligheterna bör vara 20 %. Har man 10 m2 växthus, måste 2 m2 yta kunna öppnas för luftning.

 

Placering av växthuset

Ställ helst växthuset i öst / västligt riktning. Placera växthuset i ett vindskyddat, soligt och plant läge. Det bör inte omges av höga planteringar eftersom de kan skugga odlingen för mycket. För den lilla trädgården kan ett väggväxthus vara en bra lösning. Det måste placeras soligt mot en vägg eller plank. Observera att väggen måste vara konstruerad så att den inte tar skada av fukten som det blir i ett växthus.