Chili i växthuset kombinerar nytta med nöje

Många väljer mellan om de ska använda sitt lusthus eller växthus som nyttoväxthus genom att odla köksväxter eller att använda det främst för rekreation genom att odla prydnadsväxter eller främst använda det som ett extra rum med stolar och bord.

Som tur är behöver man inte välja. Det finns många ätbara och nyttiga växter som är mycket dekorativa och samtidigt ger ett tillskott till matbordet.  Även traditionella köksväxter som tomater och gurkor kan naturligtvis vara dekorativa men ofta trivs de så bra att de breder ut sig och tar ganska stor plats. Den som istället vill utnyttja större delen av utrymmet i växthuset till att sitta och läsa, fika eller äta kan göra klokt i att välja även växter som inte breder ut sig så mycket i volym. Ett bra sådant exempel är chili. Den finns i olika sorter och blir mycket dekorativ med sina gröna och röda frukter. Dessa kan skördas efterhand och användas som krydda i maten, vilket kan hjälpa till att ge ett förlängt liv. Och det kan naturligtvis själva påtandet i trädgården också göra, så här får man dubbel effekt.