Dvärgcitrusträd i Sverige

Att odla dvärgcitrusträd ger både en vacker växt med glansiga blad, väldoftande blommor och dessutom färgrik frukt, som du kan äta.

Det bästa sättet att lyckas med dvärgcitrusträd  är att ha dem inomhus under vintern och i växthus eller utomhus på sommaren.

Att välja dvärgcitrus

Dvärgcitrusplantor som ska odlas i Sverige ska helst vara ympade på rotstocken Flying Dragon eller annan tålig bas. Dvärgträden blir vanligtvis 90-150 cm höga när de planterats i krukor.

Basregler för odling av dvärgcitrus

Behållaren: Välj en lätt kruka för att underlätta flyttning (eller sätt den på hjul). Använd en kruka med minst 25-30 cm diameter för ett 1-årigt träd, respektive 35-40 cm för ett 2-3-årigt träd. Undvik att plantera ett litet träd i en för stor kruka. Försäkra dig om att det finns hål för dränering.

Jordmånen: Använd en färdigpackad, porös jordblandning utan vattenabsorberande kristaller.

Belysningen: För att växa och trivas så bra som möjligt behöver citrusträd 8-12 timmar sol dagligen. (Ett växthus passar därför utmärkt). På vintern placeras trädet i ett fönster i syd- eller sydvästlig riktning för maximal ljusexponering . Extra lampor behövs också.

Bevattningen: Citrusträd vill varken ha för torr eller för fuktig jord. Vattna rikligt och låt sedan jorden delvis torka ut men låt inte träden börja vissna. Låt aldrig krukorna stå i vatten.

Fukten: Frånvaron av fukt på vintern försvårar väsentligt inomhusodlingen av citrusträd. Spraya plantorna, använd luftfuktare, eller sätt krukorna över vattenfyllda kärl. Håll dem på långt avstånd från både värmeelement och kyla.

Gödsling: Så långt det är möjligt ska man använda citrusgödselmedel som innehåller spårämnena järn, zink och mangan. De flesta organiska citrusgödselmedel saknar dessa; sjögräsgödsel kan då tillsättas.

Följ alltid bruksanvisningen på förpackningarna. Medan träden står inomhus ska man använda endast halva mängden gödsel.

Blommor och frukt: Normalt så blommar citrusträd på våren. Men det är inte ovanligt att plantor har enstaka blommor året runt. Det är vanligt att citrusträd blommar och bär mogen frukt samtidigt. Blommorna pollineras med hjälp av vinden. När de står inomhus så skaka dem ordentligt för att pollinering ska ske.

Låt inte frukten mogna första året utan låt all energi gå till att utveckla friska grenar och rötter. Det tar 6-12 månader för frukt att mogna beroende på vilken art det handlar om. När är då frukten mogen? Tyngd och färg visar mognadsgraden, men det bästa sättet att avgöra är självklart att smaka på frukten.

Beskärning: Beskär när som helst under året för att forma trädet och förhindra att det blir för stort. Ett annat sätt att begränsa storleken är att var 3-5:e år ta upp växten ur krukan och beskära rötterna några cm. Passa på att samtidigt tillföra ny jord.

Årliga flytt: Flytta ut citrusträden i växthus eller annat varmt läge så snart temperaturen ligger stadigt över 4 °C. Anpassa plantorna till utomhustemperaturen genom att ställa dem på en skuggig vindskyddad plats ett par timmar om dagen. Öka tiden gradvis tills du kan lämna dem över natt. På liknande sätt ställer du träden i skuggan ungefär 2 veckor innan du flyttar dem inomhus på hösten för att vänja dem vid att få mindre solljus.