Automatiska fönsteröppnare – Så fungerar de

Att montera automatiska fönsteröppnare på ett eller flera fönster i växthuset underlättar skötseln mycket.

Montera den automatiska fönsteröppnaren på fönsterkarmen och det öppningsbara fönstret så kommer fönstret att öppnas automatiskt när temperaturen stiger. Genom att skruva kolven med eller motsols kan man sedan bestämma vid vilken temperatur i växthuset som fönstret ska öppnas respektive stängas.

Mekanismen bakom de automatiska fönsteröppnarna är vanligtvis att vax i kolven  ändrar volym när temperaturen ändras och fönstret öppnas eller stängs därmed. Det finns också modeller med en vätska eller gas istället för vax.

Automatiska fönsteröppnare underlättar växthusskötseln mycket, möjliggör att man kan resa bort några dagar utan att behöva ställa upp fönster och dörrar och utan att man behöver oro sig för överhettning i växthuset.  Ofta rekomenderar tillverkaren att man ska ta in åtminstone kolven till den automatiska fönsteröppnaren under vinterhalvåret och förvara frostfritt, så om man vill vara på den säkra sidan kan man ta in kolven under vinterhalvåret och skruva dit den igen på våren, men om det inte blir väldigt kallt klarar den ofta att sitta kvar i växthuset.

Om den automatiska fönsteröppnaren har slutat att fungera kan man byta ut kolven.

Till växthusen från glashusen.se passar den automatiska fönsteröppnaren univent bäst till de sexkantiga växt och lusthusen

, medan ventomax passar bäst till de fyrkantiga växthusen.