Låna till växthus

Att vara försiktig med lån till kapitalvaror är en sund inställning.  Många glömmer att lånet trots allt ska betalas tillbaka någon gång och ofta minskar t.ex. elektronikprodukter och bilar snabbt i värde, så om man inte amorterar tillräckligt riskerar lånet att bli större än värdet på varan.

Vidare ska räntan betalas. När man lånar mot säkerhet, t.ex. ett fastighetslån är räntan relativt låg, men lån utan säkerhet har ofta en högre ränta. Dock kan man även få blancolån till låg ränta om man i övrigt har en stabil ekonomi, t.ex. ett  fast jobb, inga betalningsanmärkningar etc.

Att låna till ett växthus är också försvarbart i de flesta fall. Dels så kommer växthuset att öka värdet på fastigheten jämfört med om man inte hade haft ett växthus. Om bostaden inte är högt belånad kan du alltså öka på ditt huslån för att bygga ett växthus. Då får du lånet till en låg ränta.

Vidare så är ju växthuset inte bara ett nöje, utan du kan odla blommor och grönsaker som gör att du faktiskt sparar pengar jämfört med om du inte hade haft ett växthus.  Du kan plocka dina egenodlade snittblommor istället för att köpa till bemärkelsedagar och du kan odla ekologiska tomater, meloner och gurkor m.m. som inte kostar mer än frö-kostnaden om du driver upp dem från frö.

Så att låna till ett växthus kan ofta vara försvarbart.