Förläng växthussäsongen genom att undvika frysning de första frostnätterna

Att varmhålla sitt växthus en längre period på hösten kan bli ganska dyrt. Visst blir det billigare om man väljer ett bättre isolerat växthus, t.ex. ett växthus med 10 mm polykarbonat. Men om man bara odlar lite blommor och köksväxter till husbehov är det ofta inte värt det.

Men ofta kommer det på hösten en period med bara någon eller några frostnätter. Efter det kan det gå flera veckor innan det blir frost igen. Då kan man naturligtvis ha stor nytta av att undvika att det blir minusgrader i växthuset de där få första frostnätterna.

Det kan man göra på olika sätt. Det enklaste är naturligtvis om man har någon form av värmeaggregat med termostat som slår på t.ex. när temperaturen går ner mot 2 grader Celcius. Men om väderprognosen bara förutspår någon enstaka minusgrad kan man använda enklare metoder för att undvika minusgrader i växthuset, även om man inte har elektricitet eller annan värmekälla indraget.

För det första är det inte säkert att det blir minusgrader i växthuset även om det är en frostnatt. Taket och väggarna skyddar och gör att det ofta är lite varmare i växthuset även utan några åtgärder. Men för att vara på den säkra sidan kan man sätta in några blockljus, värmeljus eller marschaller. Det ger inte bara lite extra värme utan är även vackert i höstnatten. Tänk dock på att det oftast är kallast timmarna innan solen går upp så tänk på att inte sätta ut t.ex. värmeljus för tidigt på kvällen då de kanske slocknar efter några timmar. Rätt utformade blockljus kan dock brinna över ett dygn i sträcka.

Ett annat alternativ är att ställa in hinkar med vatten. Om det är soligt på dagen kan vattnet värmas upp ganska bra och kommer sedan att kunna avge sin värme under kvällen och natten. För ännu bättre effekt kan man ställa in nya hinkar med varmt vatten sent på kvällen, vilka fungerar som ett värmeelement hela natten.

Skriv gärna upp vilka datum det blir frost och när det blir mer ihållande temperaturer under 0 grader celcius år från år. Då kan du lättare bedöma om väderprognosens kommande frostnatt är ovanligt tidig för ditt område och du kan räkna med flera veckor innan det brukar bli mer ihållande kyla.

Om du har några få, små frostkänsliga växter kanske du inte heller behöver värmhålla hela växthuset utan kan skapa ett extra skyddande lager så du bara behöver värma upp ett mindre område.