Växthus, drivhus, lusthus, paviljong, orangeri eller vad heter det egentligen

Det finns lite olika benämningar på dessa undersköna uterum i trädgården, lite beroende på användning och utseende. Här försöker vi reda ut begreppen.

 

Växthus
Med ett växthus brukar men mena ett fristående hus i glas eller plast och där syftet är att odla växter som trivs i ett varmare klimat än vad vi normalt har här i Sverige. Principen är enkel. Glaset eller plasten återreflekterar en del av solljusets energi och det blir varmare inne i växthuset än utanför.  Lite samma effekt kan gaser i atmosfären ha. De förhindrar att en del av energin från solen reflekteras ut igen och detta fenomen har då kallats växthuseffekten.

Traditionellt växthus Här modell Sofiero från glashusen.se

Traditionellt växthus
Här modell Sofiero från glashusen.se

I våra nordiska grannländer Danmark och Norge heter det inte växthus utan Drivhus / Drivhuse  så det uttrycket kan även användas i Sverige ibland.

Lusthus
Ett lusthus är en byggnad i en trädgård eller park, för tillfällig vistelse, för rekreation. Detta är vanligtvis ofta sex- eller åtta-kantigt och byggt i glas eller i trä, med glasfönster eller öppna fönster.  Det går naturligtvis också bra att odla i sitt lusthus. Byggnaden kan också kallas lustslott eller paviljong, men vanligare är att man med en paviljong menar motsvarande tillfällig byggnads form och funktion upprättat tältmaterial eller liknande.

Lusthus i glas Här modell Norrviken från glashusen.se

Lusthus i glas
Här modell Norrviken från glashusen.se

Klassisk paviljong Här från Harald-Nyborg.se

Klassisk paviljong
Här från Harald-Nyborg.se

Orangeri
Definitionen på ett orangeri är ett uppvärmt växthus för övervintring av växter. Ofta är det byggt med en mur nedtill och glas eller polykarbonat upptill för att lättare kunna hålla värmen. Traditionellt har större orangerier används för att övervintra träd som apelsin, fikon och  myrten och namnet “orange” kommer av det franska ordet för apelsin, orange.

Klassiskt orangeri. Här från classicum.se

Klassiskt orangeri.
Här från classicum.se