Växthus och skadegörare

Ett växthus kan både vara till fördel och till nackdel när det gäller skadegörare. Växthuset i sig kan bli en barriär som håller ute många skadegörare. T.ex. brukar det inte vara några problem att växter i växthuset drabbas av mördarsniglar vid en invasion i trädgården, eftersom växthuset kan hålla dem ute, och när det ändå kommer in några går de ganska lätt att hitta och ta död på.

På samma sätt kan växthuset fungera som en barriär mot andra djur som vill äta upp grönsakerna t.ex. harar och rådjur. Därför kan man på senhösten när det mesta i växthuset är skördat ställa in t.ex. grönkål och annat som harar och rådjur annars gärna äter upp, så håller den sig grön och fin i växthuset ända fram till jul.

Men om man väl har fått ohyra på sina plantor i växthuset riskerar de att sprida sig snabbt då miljön är gynnsam och man har ingen hjälp av t.ex. blåst att hålla efter t.ex. vita flygare och andra små skadeinsekter. Deras naturliga fiender hittar heller inte lika lätt in i växthuset. Däremot kan man utnyttja biologisk bekämpning på ett bra sätt om man själv sätter in skadegörarens naturliga fiender, eftersom inte heller de så lätt försvinner någon annanstans.

Om man har kvar samma jord i växthuset år efter år, och inte varierar grödorna som odlas där bidrar det också till att öka risken för ohyra.

Inte att förglömma är att om man vill använda växthuset som en sittplats ljumna sommarkvällar, så med stängd dörr håller växthuset effektivt myggorna utanför, och man kan i godan ro avnjuta en trädgårdstidning eller bok tillsammans med en kopp te eller kaffe.