Växthus vid värmeböljor eller högsommarvärme

Under perioder med högsommarvärme eller värmeböljor där utomhustemperaturen är närmare 3o än 20 grader celcius är det många som frågar som om man har någon användning för sitt växthus. Även utomhus är det ju en temperatur som många växter trivs vid.

Men växthuset kan ändå fylla sin funktion. Även varma dagar kan ha kalla nätter och många växter gillar de jämnare temperaturskillnader som det är i växthuset med även ljumma kvällar och nätter och om man vädrar mycket, lämpligen med automatiska fönsteröppnare, men även genom att ställa upp dörren samt riklig bevattning och gärna också duscha bladen med vatten så blir det ett bra klimat även dagtid i växthuset. Genom att täcka marken med t.ex. gräsklipp minskar man också risken för uttorkning.

Speciellt om man har polykarbonat åtminstone i taket då det dämpar solens starka strålar och ger ett behagligare ljus för både växter och människor.

Vet man med sig att det kommer extra kalla nätter kan man även ge lite tillskottsvärme nattetid för att jämna ut temperaturskillnader.

Växthuset skyddar också mot vind, så att känsliga växter inte hämmas av att vinden hämmar tillväxten eller slår ner växter som vill klättra.